Restaurant-HAVN-Hoorn-Robin-Blaauw-personeel-chefkok-quote-michelin

Bib bib hoera! Culinair keurkorps Michelin deelt al wat lekkere prijsjes uit

Return to all

Keurkorps Michelin heeft al wat nieuwe Bib Gourmands uitgedeeld. Lekkere prijsjes voor culinair kanen voor een lekker prijsje. Bib zijn, is meemaken, dus we belden even met de winnaars, waaronder sterrenchef Joris Bijdendijk. ‘Dit is een van de leukste onderscheidingen!’

Komende maandag daalt weer een gastronomische sterrenregen op ons neer tijdens het jaarlijkse Michelingala, afgelopen dagen heeft het keurkorps al gestrooid met de nodige eervolle vermeldingen. De Bib Gourmands, in de culinaire volksmond ‘de Bib’s’, staan garant voor een lekkere prijs-kwaliteitverhouding. Voor lekkerbekken die op de gastronomische kleintjes letten dus, ook daar houden we van bij Quote!

Robin Blaauw

Chef Robin Blaauw, neefje van de gelijkachternamige sterrenchef, kreeg de eervolle vermelding voor zijn HAVN in Hoorn waar we onlangs nog de Bib’s van de hemel aten. Hij is net wakker, als we hem feliciteren en hij zit op Curaçao, krijgen we een palmboompje via de app. ‘We zijn er superblij mee!’, aldus de jonge chef. ‘We willen een plek neerzetten waar onze gasten verschillende smaken kunnen proeven in een ongedwongen sfeer. En dat past bij een Bib.’ Of het behalve een trots gevoel ook nog extra knaken oplevert, weet hij nu nog niet. ‘Meer reserveringen gaan we nu ondervinden, het is namelijk de eerste keer dat we een onderscheiding van Michelin ontvangen.’ En vast niet de laatste, voorspellen we. Blaauw is overigens niét op het Caribische eiland om rond te snuffelen voor een eventuele nieuwe zaak, zoals bekende vakgenoten als Jonnie en Thérèse Boer, die op zowel Curacao als Bonaire hun voedselvleugels hebben uitgeslagen.

Bib-Boertjes

Leuk Bib-bruggetje, want ook dit culinaire krachtkoppel is dit jaar in de Bib’s gevallen. Uiteraard niet met hun Librije***, dat dit jaar 30 jaar bestaat, wel voor hun Senang dat ze in coronajaar 2021 openden. Een Oriëntaalse ‘snackbar’, hartje Zwolle. ‘Fucking senang’, voelde hij zich toen, op z’n Jonnie Boers, en zo voelt hij zich nog steeds. Hoewel ze inmiddels wel gewend zijn aan alle loftrompetten, gaat deze Bib voor hun Senang, waar de bedelaarskip en saké een gouden combinatie is (vinden wij), er lekker in. Ze hadden ‘m hélemaal niet zien aankomen, en zeker niet zo snel. ‘Met de afgelopen jaren nog vers in het geheugen, is het altijd weer een uitdaging om een goede prijs-kwaliteitverhouding aan te bieden. Een mooie bevestiging dat we met ons team de juiste keuzes maken.’ Voor de smulpapen die echt eens even flink willen uitpakken, hebben ze sinds kort trouwens hun ‘Backstage’. Private dining voor een select gezelschap, en prijs op aanvraag. ‘We delen graag ons verhaal en willen onze gasten meenemen in onze wereld.’

Joris Bijdendijk

Sterrenchef Joris Bijdendijk is ook in de prijzen gevallen met zijn Wils Bakery Café in Amsterdam Zuid, het Bourgondische zusje van grote sterrenbroer Wils en waar u zowel voor een pain to go als een lunch met ‘press for champagne-knop’ terecht kunt. ‘De allereerste bakkerij ter wereld ooit met een Bib!’, schreef hij het al van de Insta-daken. ‘Maar we zijn natuurlijk ook een bistro met lunch en diner.’ Het winnen van culinaire prijzen went gelukkig nooit. ‘Ik had dezelfde spanning als met een ster. Dit is wat we ambieerden en we wisten dat het eraan zat te komen.’ Blije Bijdendijk noemt de Bib een van de leukste onderscheidingen, ‘ik maak er zelf ook gebruik van als ik op pad ben, altijd even checken of er een Bib’je in de buurt is.’ Of het ten slotte nog wat oplevert, zo’n Bib? Een grote grijns, aan de andere kant van de lijn: ‘Zéker! Onze reserveringen profiteren daar enorm van.’ Bib bib hoera!

De andere Bib Gourmands worden komende maandag bekendgemaakt tijdens het Michelingala in Okura, waar we uiteraard van de smulpartij zijn!

Bekijk hier het hele nieuwsartikel van de Quote.

Tekst: Iris Hermans
Beeld: AMKE