HAVN in Hoorn krijgt Bib Gourmand waardering van Michelin: ‘Beloning voor het hele team’

Return to all

Michelin geeft jaarlijks een aantal Bib Gourmand waarderingen uit voor restaurants met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Chef Robin Blaauw heeft de prijs met restaurant HAVN in Hoorn in twee jaar tijd verdiend. Drie vragen over de Bib Gourmand van HAVN.

Hoe is het gelukt om binnen een korte tijd zo’n waardering te krijgen?

„Dat weet ik zelf eigenlijk ook niet precies. Ik heb heel veel geleerd van mij oom, chef-kok Ron Blaauw. Hij heeft flink wat zaken opgezet die deze award hebben gewonnen. In zijn visie zitten gewoon de kernwaardes van Michelin. Door lang met hem te werken, heb ik een beetje in dezelfde stramienen leren denken.”

Heb je het door als ze je restaurant komen beoordelen?

„Iedere maand maakt Michelin een aantal nieuwkomers in de gids bekend. Ze geven niet aan dat ze langskomen maar als je in de gids komt, laten ze dat wel weten. Dat betekent eigenlijk dat ze hun diner positief hebben ervaren. Het leuke is dat we in die tijd – en sinds die tijd – niets aan het restaurant hebben veranderd. Wij hebben hetzelfde concept gehouden, met een snel wisselende kaart. Continu hebben we geprobeerd innovatief te zijn. We zijn gewoon blijven doen wat we altijd deden. Het is mooi voor het hele team om dan zo’n beloning te krijgen.”

Is dat dan een opmars naar een eerste Michelinster?

„Nee, absoluut niet. Ik ben heel erg blij dat we dit hebben behaald. Maar ik heb niet per se de ambitie om een Michelinster te halen. Ik wil gewoon lekker koken en reuring in de zaak. Er is wel een bepaalde verandering bij Michelin gaande, waar dat hele stijve en ouderwetse weg ebt. Het mag allemaal wat losser en het hoeft niet meer binnen bepaalde kaders. Maar omdat we pas twee jaar open zijn, ben ik nog aan het bouwen in het bedrijf. Ik ben nog volop bezig met het ontwikkelen van een eigen identiteit en met de rest van mijn collega’s aan het testen en innoveren. Als dat uiteindelijk wordt gewaardeerd door Michelin is dat mooi, alleen maakt dat voor nu nog geen verschil.”

Bib Gourmand

Bib Gourmand restaurants bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding. Bib is een afkorting van Bibendum, de naam van het bekende Michelin bandenmannetje.

Bekijk hier het hele nieuwsartikel van Noordhollands Dagblad.

Tekst: Bas Beekman
Beeld: Mitch Blaauw