Restaurant Havn in Hoorn: heerlijke plek aan de haven. De Telegraaf - VRIJ

Restaurant HAVN in Hoorn: heerlijke plek aan de haven

Return to all

VRIJ bezoekt elke week een restaurant dat naar verwachting de moeite waard is, vanwege de ambiance, de service en natuurlijk het eten! Dit keer HAVN, in Hoorn.

’Daar in dat kleine café aan de haven…’ Pierre Kartner schreef het beroemde liedje in Café ’t Schippershuis in Hoorn, een bijzonder sfeervol gebied waar je heerlijk kunt flaneren. Op steenworp afstand van dit café zit sinds een jaar restaurant HAVN dat wordt bestierd door Robin Blaauw, neef van chef-kok Ron Blaauw.

De eigenaar- en chefkok leerde de kneepjes van het vak onder meer als souschef bij Ron Gastrobar in Amsterdam, waar hij acht jaar heeft gewerkt. HAVN zit op de plek waar acht jaar lang Restaurant Lucas Rive had gezeten, van de bekende gelijknamige sterrenkok.

De zaak werd flink verbouwd en het resultaat mag er zijn: een ruimtelijke, warm ingerichte zaak met blootgestelde houten balken en veel elementen van koper, die je terugvindt in de pannen, deurkrukken en centenbakjes waarin de rekening op charmante manier wordt gepresenteerd.

De kaart kenmerkt zich door de smaak van eenvoud, waarbij je voordat de normale kaart wordt gepresenteerd, de de keuze hebt uit een aantal snacks, zoals de bestelde taco gevuld met tempé, met aioli, atjar en jalapeño, en een gamba toast met sesam, bamboescheuten en piri piri.

Restaurant Havn in Hoorn: heerlijke plek aan de haven. De Telegraaf - VRIJ

We worden prettig verrast door de taco met tempé, die als een soort gehakt uit elkaar is getrokken en een heerlijke bite heeft, waarbij de pittige jalapeño, de frisse atjar en romige aioli ervoor zorgen dat alles in balans is. De toast van gamba – twee smalle dubbelgevouwen stroken toast met ertussen gamba en bamboescheuten – is een feestje, waarbij de pikante piri piri niet ten koste gaat van de zilte gamba. We hadden op deze manier zo het hele lijstje snacks kunnen afwerken.

Vitello tonato

Bij HAVN kun je kiezen – zoals je in de grote steden wel vaker ziet – uit een aantal gerechten om te delen. We kunnen het beste twee gerechten per ronde bestellen, vertelt de vriendelijke Joey. We starten met de vitello tonato van kalfsvlees met een saus van tonijn, kappertjes en olijvencrumble, en de dim sum gevuld met king boleet, bosui en chimi churrie-schuim.

De vitello tonato is voor de gelegenheid niet geserveerd zoals een carpaccio, maar meer gestapeld in een kom. Erbovenop bovendien plakjes sashimi van tonijn, in plaats van gekookte tonijn met mayo. Het is een leuke twist op een bekend gerecht, waarbij mijn gezelschap het aandurft om voor het eerst rauwe vis te proberen, en het nog lekker vindt ook!

De verse sashimi is als smaakmaker echter te neutraal voor een rol van betekenis. De olijvencrumble – gemaakt door zwarte olijven te drogen – geven het zachte kalfsvlees wel een welkome pit. De vulling van paddenstoelen in de dim sum is goed op smaak, waarbij je geen vlees mist. Enig minpuntje is dat hij net iets te lang in het stoommandje heeft gezeten; het deeg is net te zacht.

Restaurant Havn in Hoorn: heerlijke plek aan de haven. De Telegraaf - VRIJ

Maar de hierop volgende short rib met kimchi, paksoi, knoflook en koolrabi is weer een schot in de roos. Het gemarmerde rundvlees met krokant kruim erop is mals, zit vol met smaak, waarbij de kimchi en paksoi voor zure en bittere tonen zorgen. Maar ook de gebakken zeeduivel, met ernaast een wentelteefje, in een jus van frisse steranijs met stukjes zoete pompoen is een succes. De zeeduivel is prachtig gepresenteerd, goed stevig, maar toch zacht en vochtig van binnen, het hartige wentelteefje bovendien een originele vondst.

We eindigen met tweetal desserts: rood fruit met dragon, karnemelk-ijs en vlierbloesem, waarbij er genoeg bramen, aardbeien en zwarte bessen op het bord liggen. Het kaasplateau met enkel lokale kazen – er wordt zo veel mogelijk met lokale producten gewerkt – is perfect samengesteld. Van zacht en romig naar goed pittig, goed geportioneerd. De haven van Hoorn heeft er een heerlijke plek bij, die ook een kleine serenade verdient.

Score: 8,5

Oude Doelenkade 7, Hoorn
restauranthavn.nl
tel: 0229 – 213 362

Sfeer: Moderne, gezellige inrichting met koperen elementen en een knipoog naar de haven

Service: Erg hartelijk en deskundig

Prijs: Gerechten vanaf € 13 tot € 22,50

Bekijk hier het hele nieuwsartikel van De Telegraaf.