Chef Robin Blaauw gaat het met HAVN, in voormalig sterrenrestaurant Lucas Rive, compleet anders doen

Chef Robin Blaauw gaat het met HAVN, in voormalig sterrenrestaurant Lucas Rive, compleet anders doen

Return to all

Een krappe maand mag Robin Blaauw (30) zich eigenaar noemen van restaurant HAVN, genesteld in het voormalig sterrenrestaurant Lucas Rive aan de Oude Doelenkade. De jonge chef is zich bewust van de zware erfenis van zijn voorganger en tegelijkertijd vastbesloten iets compleet anders te gaan doen.

„Ik kan maar één keer een eerste indruk maken”, vertelt Blaauw met een twinkeling in zijn ogen. De geboren en getogen Horinees is een neef van de ondernemende chef-kok Ron Blaauw. Zijn oom en de in 2019 overleden Lucas Rive groeiden samen op in Hoorn, waardoor ook Robin een goede bekende is van de familie Rive.

„Ik kan nooit in Lucas’ schoenen staan. Daar was hij veel te groot voor. Bovendien wil ik mijn eigen stempel drukken. Dat kan niet als ik het concept van Lucas zou overnemen.”

Veel interesse

Mensen uit de omgeving volgen de ontwikkelingen van Blaauw en zijn nieuwe restaurant op de voet. Van lokale ondernemers, onder meer uit de bouw, heeft de nieuwbakken eigenaar hulp aangeboden gekregen. „Dat is geweldig, het maakt mensen enthousiast. En daar word ik weer enthousiast van.”

Blaauw voerde ook gesprekken en discussies met een andere toon. „Mensen die vinden dat ik niets aan het concept moet veranderen, maar direct moet opengaan. Ik luister, bedank vriendelijk en vertel hen dat ik hier mijn droom najaag. Het hebben van een éigen zaak.”

Blaauw begon zijn carrière in de keuken van De Gastrobar, in de leer bij zijn oom. Na acht jaar vond hij het tijd om op eigen benen te gaan staan. „Ik zegde mijn baan op en ging op reis. Al na anderhalve maand werd ik gebeld door een recruiter met de vraag of ik trek had in een avontuur in Spanje.”

Zo trok hij in 2016 naar Hotel Castell d’Empordà, vlakbij Girona en een van de hoogst aangeschreven trouwlocaties van Europa. Blaauw verzorgde daar de huwelijken van onder anderen wielrenner Steven Kruijswijk en de Spaanse top-basketballer Pau Gasol. „In Spanje ben ik volwassen geworden. Ik leerde hoe belangrijk gezelligheid en creativiteit is. Dat wil ik meenemen naar HAVN. Koken wat ik lekkker vind, de drempel omlaag en niet vastpinnen op één keuken of één concept.”

„De deuren gaan open wanneer het klaar is”, zegt Blaauw. „Ik hoop augustus en anders in ieder geval dit jaar. Ik ga niet op safe spelen en wil het in een keer goed doen.”

Bekijk hier het hele nieuwsartikel van Noordhollands Dagblad.