Restaurant Lucas Rive krijgt de naam HAVN onder de nieuwe eigenaar Robin Blaauw. ‘Ik ga qua concept totaal iets anders doen. Wil er mijn eigen stempel op gaan drukken’, zo vertelt hij aan Misset Horeca.
‘Ik ga er iets anders beginnen, niet omdat we restaurant Lucas Rive moeten vergeten, maar omdat ik niet in Lucas Rive zijn voetsporen kan treden. Hij was zo groot. Vergeleken met hem, kom ik pas net kijken.
Uit respect voor hem voel ik wel een bepaalde bewijsdrang. Mijn vader was één van de beste vrienden van Lucas Rive. Ik wil iets prachtigs van HAVN gaan maken, maar wel op mijn eigen manier. Het wordt gewoon de leukste zaak van Hoorn’, zegt de 29-jarige met een bescheiden lach.
Betaalbare kwaliteit
Robin Blaauw die aan de wieg stond van het gastrobarconcept van zijn oom Ron Blaauw, zegt qua concept iets vergelijkbaars te gaan neerzetten als Ron Blaauw Sophialaan. ‘Mooie, verfrissende gerechten die net even iets anders zijn, betaalbaar en elegant in presentatie’. Hij verwacht dat de gemiddelde besteding er zo’n vijftig euro per gast gaat worden.
Mentor
Robin werkte zes jaar voor Ron Blaauw. ‘Ik wilde daarna op eigen benen staan. Zelf leren om te vallen en daarna weer op te staan. Ik heb de kans gekregen om executive chef te worden in een fantastisch hotel: Hotel Castell d’Emporda in Spanje. Maar een eigen zaak is altijd mijn droom geweest.’ Of Ron Blaauw ook nog een vinger in de pap heeft bij HAVN? ‘Ron is mijn mentor. Wanneer ik ergens niet uitkom, dan vraag ik advies aan hem.’
Restyling
HAVN ondergaat straks een flinke restyling. Designbureau King Kongs gaat er het interieur voor haar rekening nemen. Blaauw hoopt in juli open te kunnen gaan met zijn zaak. ‘Maar we zijn afhankelijk van wanneer het meubilair wordt geleverd. Daar hebben we nog geen zekerheid over.’
Het restaurant telt straks zo’n tachtig zitplaatsen en wordt geopend voor zowel lunch als diner. Blaauw hoopt het huidige team van Lucas Rive te kunnen behouden. ‘Maar ik snap dat dit voor hen ook een emotioneel iets is. Ik ga een andere stap zetten, terwijl dit team zo lang anders gewend is geweest. Morgen heb ik een gesprek staan met de teamleden van Lucas Rive, dan hoor ik hoe zij hierin staan.’
Verkoop
‘Met trots en een traan overhandigen we op 1 juni de sleutels’, zegt Deborah Rive over de verkoop. Deborah Rive maakte in november 2020 bekend een overnamekandidaat te zoeken voor de exploitatie van het restaurant, waarvan naamgever en chef Lucas Rive in december 2019 na een kort ziekbed overleed. ‘Toen Lucas wist dat hij niet meer beter zou worden heeft hij aangegeven dat we er goed aan zouden doen om de zaak na zijn overlijden te verkopen. Ik heb daar lang over nagedacht en ben op het punt gekomen om de zaak over te dragen.’
Lucas Rive was ruim 27 jaar verbonden aan restaurant De Bokkedoorns in Overveen, waar hij als chef-kok 22 jaar lang twee Michelinsterren op zijn naam had staan. De meesterkok werd slechts 57 jaar oud. In 2013 besliste Rive om samen zijn vrouw Deborah restaurant Lucas Rive te openen in Hoorn. Vijf maanden na de opening werd het restaurant bekroond met een Michelinster.
Sterverlies
Restaurant Lucas Rive verloor haar Michelinster voor 2021. Michelin deed dit omdat het restaurant toen nog openbaar in de verkoop stond. Werner Loens zei hierover dat de zaak makkelijker te verkopen was zonder ster, dan met. ‘Als jong persoon een zaak overnemen met een Michelinster kan heel veel stress geven. We wachten af wat daar in Hoorn gaat gebeuren.’
Bekijk hier het hele nieuwsartikel van Misset Horeca.