Restaurant Lucas Rive verkocht aan Robin Blaauw

Restaurant Lucas Rive verkocht aan Robin Blaauw

Return to all

Een groot culinair tijdperk komt definitief ten einde. Deborah Rive draagt eind deze maand de sleutel van voormalig sterrenrestaurant Lucas Rive in Hoorn over aan een nieuwe eigenaar. De gelijknamige chef-kok overleed eind 2019 na een kort ziekbed en daarna brak al snel de pandemie los. „Ik verkoop de zaak met een dubbel gevoel”, zegt zijn weduwe Deborah.

Enerzijds sluit zij een hoofdstuk af, waaraan de naam van haar man zo nadrukkelijk is verbonden. Aan de andere kant voert ze nu uit, wat zij samen nog bespraken: „Lucas zei het zelf al, toen hij zo ziek was: ’Deborah, we gaan het gewoon verkopen’.”

Zij heeft voor haar gevoel ook geen andere keus: „De ziel is uit de zaak”, zegt ze. „Mijn dochter Rebecca en ik, we misten hem zó. Ook in de keuken. Destijds wist je gewoon wat er uit de keuken kwam.” Moeder en dochter werkten er als gastvrouwen. „Dan mis je toch wel de meester.”

Lucas Rive in zijn gelijknamige sterrenzaak in Hoorn, die hij acht jaar geleden opende met zijn echtgenote Deborah. Daarvoor kookte hij al op sterrenniveau in De Bokkedoorns in Overveen, waar hij op zijn 27ste de jongste tweesterrenchef van Nederland werd. Hij wist het 22 jaar zo te houden, totdat hij voor zichzelf begon in Hoorn. Eerder werkte Rive bij restaurant La Rive in het Amstel Hotel en onder Joop Braakhekke in De Kersentuin, beide in Amsterdam. Lucas Rive (57) was een van de meest begenadigde chef-koks van ons land.

De neef van

Niettemin is het voor Deborah positief dat haar zaak wordt overgenomen door Robin Blaauw (29), een neef van de ondernemende chef-kok Ron Blaauw. Lucas en Ron groeiden in Hoorn samen op als voetbalvrienden.

Rons neef stelt zich vandaag voor aan het personeel van de zaak, dat hij graag zou willen behouden. „Ik hoop dat zij blijven!”, zegt Robin, die de laatste vier jaar executive chef was in Hotel Castell d’Emporda in Spanje. Het is een van de hoogst aangeschreven trouwlocaties van Europa, waar onder anderen zakenman Bas Smit en actrice Nicolette van Dam hun huwelijksgasten in de watten lieten leggen.

Daarvoor werkte Robin met zijn bekende familielid. „Onder Ron heb ik aan het begin gestaan van het gastrobar-imperium”, kijkt hij terug op het ontstaan van de vier zaken. „Van die ervaring wil ik ook iets terug laten komen in Hoorn.” Deze eerste eigen zaak gaat Robin HAVN noemen (spreek uit: haven).

Een volle, swingende zaak

Of het geen vreemde tijd is om een nieuwe zaak te beginnen? „We zijn allemaal heel erg toe aan wat positiviteit!”, reageert Robin overtuigd. „Ik hoop op een volle, swingende zaak waarin iedereen zich thuis voelt.”

Ondertussen kijkt Deborah Rive met gemengde gevoelens uit naar 1 juni. „Ik ben er ook blij mee. Even niets hoeven organiseren en niets hoeven regelen.”

Althans, niets voor de zaak hoeven regelen. Privé kan dat heel anders zijn, nu haar dochter Rebecca over vijf weken haar tweede kind verwacht: „Mijn zesde kleinkind”, voegt Deborah Rive eraan toe.

Ze sluit niet uit dat we weer van haar zullen horen: „Het ondernemersbloed kruipt toch waar het niet gaan kan!” Rebecca blijft vast in de horeca: „Zij zal iets met wijn willen blijven doen.” Al is het een toost uitbrengen op de opa van haar tweede kindje.

Bekijk hier het hele nieuwsartikel van De Telegraaf.